Jezte čokoládu

JEZTE ČOKOLÁDU, BUDETE ŠTÍHLEJŠÍ

Lidé, kteří jedí pravidelně čokoládu, mají tendenci být štíhlejší. Svědčí o tom výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI).

 

MILOVNÍCI ČOKOLÁDY JSOU ŠTÍHLEJŠÍ NEŽ TI, KTEŘÍ SI JI RADĚJI NEDOPŘEJÍ

Ano, čtete dobře. Není to chyba. Podle amerických vědců si už vůbec není třeba vyčítat každý kousíček čokolády. Pět porcí týdně a více je totiž podle jejich studie stále daleko výhodnější než vůbec žádná čokoláda. Odborníci totiž zjistili, že ačkoliv milovníci sladkého celkově spořádají mnohem více kalorií, včetně nasycených tuků, než lidé, kteří si sladkosti pro jistotu zcela odepřou, „hříšníci“ proti nim i tak většinou váží o 2,3 až 3,2 kilogramu méně. Přitom nezáleží na pohlaví, věku ani pohybových aktivitách dotyčných.

ALE PROČ TO TAK JE?

Výsledky studie, které se zúčastnilo tisíc lidí mezi 20 a 85 lety, byly publikovány v časopise Archives of Internal Medicine. Vědci však zatím nepřišli na uspokojivé vysvětlení tohoto zajímavého jevu. Vedoucí projektu Beatrice Golombová z Kalifornické univerzity San Diego se domnívá, že za překvapivým rozdílem váhy mezi konzumenty této sladké pochoutky a těmi, kteří jí nefandí, jsou antioxidanty nebo jiné látky přítomné v kakau. Podle předchozích výzkumů jsou totiž antioxidanty pro lidské tělo velmi přínosné. Snižují krevní tlak a cholesterol, stejně tak jako tělesnou hmotnost. Nutriční specialista Eric Ding z Harvardské zdravotní školy, který se osobně na studii nepodílel, přišel s dalšími možnými vysvětleními, jež doplňují dosavadní zjištění vědců. Jeho první teorie se zaměřuje na rozdíl váhy mezi chudými a bohatšími. Ding vychází z toho, že chudoba se paradoxně často pojí s tloušťkou. Chudší lidé většinou přirozeně nakupují především základní potraviny, na zeštíhlující čokoládu se tak v jejich napjatém rozpočtu dostane málokdy. Druhou možnost spatřuje Ding na tom, že „lidé, kteří zhubli, se za to čokoládou odměnili, nebyla to tedy tato pochutina, která stála za jejich úbytkem váhy“. Golombová proto zatím nadšením milovníků čokolády raději krotí: „Naše zjištění určitě neznamená, že je dobré jíst velké množství čokolády“. I další odborníci upozorňují, že přidání čokolády do běžného jídelníčku nikomu zhubnout nepomůže.

 

ČOKOLÁDA MÍRNÍ STRACH, ÚZKOST A NAPĚTÍ

Čokoláda je mnohými lidmi milována pro svoji chuť a pozitivní účinky na náladu, ale i zatracována kvůli kaloriím. Je ale třeba se jí úplně vzdát, když se snažíme zhubnout? Nejdříve se zmíním o pozitivech, která čokoláda našemu organismu přináší. Obsahuje teobromin, což je látka blízká kofeinu. Díky ní má stimulační až afrodiziakální účinek. V čokoládě najdeme flavonoidy a polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem, které působí příznivě na stav cév. Čokoláda je rovněž zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku. Hořčík se účastní okolo 350 metabolických reakcí v těle, podílí se na metabolismu vápníku a draslíku, pomáhá udržovat správnou funkci svalů a nervů, stabilní srdeční rytmus, udržuje zdravý imunitní systém a také dravé kosti a zuby. V kakaových bobech je kromě toho obsažen tryptofan, jehož přeměnou vzniká serotonin, což je tzv. hormon dobré nálady. Také cukr a škroby zvyšují v mozku hladinu serotoninu. Tuky zase stimulují tvorbu endorfinů, které zmírňují bolest a přispívají k našemu lepšímu pocitu. Příjemné pocity z čokolády mohou souviset rovněž s určitým obsahem fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity strachu, úzkosti a napětí. Zvlášť při stresu, vyčerpání nebo ve stáří. Dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti. Zvýšené hladiny fenyletylaminu mívají například milenci. V rámci projektu ŽIJ ZDRAVĚ, jakožto odborný garant, neporučují si čokoládu úplně odpírat. Raději si naplánujte jeden čtvereček kvalitní čokolády. Nejmenším prohřeškem bude čokoláda s vysokým obsahem kakaa, tedy 70%. Mívá méně cukru i tuku, je kaloricky přijatelnější než čokoláda mléčná. Čokolády s vyšším obsahem kakaa navíc většina lidí nedokáže sníst velké množství. Pro ty z vás, kteří se řídíte se glykemickým indexem, mám potěšující zprávu – čokoláda mléčná má glykemický index 49, hořká 70% čokoláda pak pouze 22.