Příběh čokolády

 

Jen málokdo se při ukousnutí kousku čokolády zastaví, aby si uvědomil, že tato báječná lahůdka je spojována s Aztéky a do Evropy přišla v 16. století.

Ve jménu španělského krále se v roce 1519 na pobřeží Vera Cruz vylodil odvážný dobyvatel Hernando Cortez. Byl široce obeznámen s aztézskou civilizací, kterou zničil, a zajímala ho obzvlášť jedna věc: že Aztékové konzumovali zvláštní vařený nápoj zvaný xocolatl.

Asi o dvacet let později konečně Cortez vyhověl představě Karla V. a jeho dvořanů. Přidal do nápoje, cukr a vanilku, což se dá považovat za začátek nové éry v historii čokolády.

Xocolatl doslova znamená hořká voda a pokud budete mít někdy příležitost ochutnat kakaovou drť, poznáte, že je to přiléhavé jméno. Aztékové smíchali se sušenou, opraženou a rozemletou kakaovou drtí chilli, hřebíčky a skořicí a přidali kukuřičnou mouku jako základní emulgátor pro absorpci tučného kakaového másla.

Vzácný lektvar byl určen pouze pro muže jako povzbuzující afrodiziakum. Čokoláda byla nápojem pro privilegované vrstvy. Bylo to „tekuté zlato“. Proto se kakaové boby používaly jako měna.

Botanici se domnívají, že první kakaovníky rostly divoce ve stínu deštných pralesů povodí Amazonky a Orinoka přibližně před 4000 roky. Cortez založil kakaové plantáže od Mexika až po Trinidad a Haiti. Také na ostrově u západní Afriky.  Odtud se pěstování rozšířilo na Zlatonosné pobřeží v roce 1879.

Dalším důležitým zdrojem produkce bylo Peru a zbytek Karibského zálivu.

Během 18. století pozorovala Evropa prudký nárůst spotřeby čokolády. V Anglii na začátku století si ji mohli dovolit pít pouze bohatí lidé.

 

Trvalo ještě dlouho, než některé manufaktury začaly vyrábět čokoládu k jídlu. Mnoho lidí tvrdí, že to byli právě oni, koho prví napadlo znovu spojit vylisované kakaové máslo s kakaovým práškem a vytvořit pevnou tabulku. Kakao se používalo jako jedna z ingrediencí při výrobě sladkostí dávno před příchodem francouzské čokolády Cadbury´s French Eating Chocolate roku 1842. Mléčná čokoláda byla stále ještě v nedohlednu.

Nakonec na ten nápad přišel Švýcar. Henri Nestlé dělal pokusy s kondenzovaným mlékem. Výsledek, prodávaný jako Peter´s, si v Evropě uhájil pozici vzoru pro kvalitní mléčné čokolády po mnoha let.

 

Zdroj: Čokoláda, autorka: Chantal Coadyová